Erken Yaşta Spor Yapmanın Çocuğunuza Sağladığı 10 Fayda

Erken Yaşta Spor Yapmanın Çocuğunuza Sağladığı 10 Fayda

Çocuklarınızın spor yapmasını sağlamak, onların hayatlarına katacağınız en büyük değerdir. Erken yaşta spor yapmak sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel ve psikolojik gelişimleri de teşvik etmektedir. Spor yapan çocukların, okuldan soğumak ya da bırakmak, alkol, sigara, uyuşturucu kullanmak gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durduğu bilinen bir gerçektir.

    Fiziksel gelişim
    Erken yaşta spora başlayan çocuklarda diğerlerine kıyasla gözle görünür oranda kas ve kemik gelişimi yaşanır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; ergenlik döneminden önce yapılan sportif aktiviteler, ileriki yaşlardaki büyümenin de temelini oluşturuyor.

    Kilo kontrolü
    Bilindiği gibi çağımızın en büyük sosyal sorunlarından birisi obezitedir. Spor yapmak, bu büyük sorunla baş etmenin en iyi yollarından birisidir. Küçük yaşta kiloları kontrol altına almak, bireyin ileride yaşayabileceği, kalp sorunları, diyabet gibi hastalık risklerini en aza indiriyor.

    Dayanıklılığı arttırmak
    Spor yapmak kardiyovasküler dayanıklılığı artırır. Sadece Amerika’da 2011 yılında kalp rahatsızlıkları sebebiyle 800.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Spor yapan çocuklar, branşlarında ilerlemek için uğraştıklarında aslında kalp ve damar sistemlerini de sağlıklı tutmuş olacaklar.

    Karakter Oluşturmak
    Küçük yaşta spor yapmak, fiziksel faydalarının yanı sıra mental açıdan da birçok fayda sağlar. Özellikle futbol, basketbol, voleybol gibi takım sporları ile ilgilenen çocukların, sosyalleşme, yardımlaşma, liderlik, sorumluluk alma, başkalarıyla ortak çalışma, ve ortak hedefler gibi birçok yeti kazandığı görülmüştür. Bu özellikler sayesinde daha kaliteli bir hayat sürmektedirler.

    Öz güveni ateşler
    Bir takımın parçası olmak, ortak hedefler için çalışmak bir çocuğun kendine olan saygısını artırır.

    Azim ve Hırs Yaratır
    Spor hayatı, özellikle müsabakalara katılan sporcularda stress ve baskı doludur. Özellikle bir oyun öncesi sporcuların özellikle zihinsel açıdan çok baskı altında oldukları zamanlardır. Spor okulları aynı zamanda bu mental durumlar için de eğitim verir. Çocuklar bu gibi durumların nasıl altından kalkılacağını, karşılaştıkları zorluklara nasıl meydan okuyacaklarını öğrenirler. Bu durum çocuğun ileriki hayatında, zor zamanların üstesinden gelmesini, hızlı düşünmesini ve pratik zekasını üst noktalara getirir.

    Ekip Ruhunu Geliştiri
    İnsanlar olarak hayatımızın her döneminde bir ekip çalışması içerisinde oluyoruz. Evimizde, işimizde, arkadaşlarımız veya akrabalarımızla sürekli etkileşim içerisindeyiz. Erken yaşta ekip ruhunu geliştirmek, bir takım içerisinde yer almak, çocuğun güçlü veya zayıf yönlerini keşfederek, strateji oluşturmasında büyük önem taşır.

    Disiplin
    Spor yapmak, taktiksel, zihinsel ve fiziksel anlamda disiplin gerektirir. Başarılı olmak için ise bireyin kontrollü, hassas ve kendine güvenli olması gerekir. İyi bir disiplin alan çocuklar, hedeflerine erişmek için karşılaştığı tüm zorlukları aşmayı öğrenirler.

    Rekabet
    Bazı spor adamları, çocuk yaşta yapılan sporun gitgide daha rekabetçi hale gelmesinden yakınsalar da, çocukların genç yaşta rekabet içerisine girmeleri, hayatlarının geri kalanında, veya iş hayatlarında karşılaşacakları birçok rekabet ortamına alışmaları için iyi bir ortamdır.

    Rehberlik Sağlar
    Çocuklar, yetişkinler kadar tecrübeye sahip değildirler. Bu sebeple doğru kararları vermek için, etraflarındaki herkesin rehberliğine, yol göstermesine ihtiyaç duyarlar. Ebeveynler çocukların daimi rehberleri olsa da, spor okullarında tanışacakları insanlar da çocuklar için iyi bir rehber olabilir. Bu kişiler elbette antrenör ve koçlarıdır.



Gelecegin Basketbol Yıldızı Olmak ister misin ?